EATHOUSE...a house to eat

 

A house and garden to eat, that you are able to touch, smell, taste, seed, weed, and harvest! EATHOUSE is a house in a garden that attracts visitors with delicious vegetables, fruit, herbs and flowers. We want to seduce people and make them taste the edible garden and the edible house. EATHOUSE has a temporary character; it lasts a summer season. This is why all the materials used in EATHOUSE can be re-used for a new season of EATHOUSE at a different spot.
EATHOUSE consists of a modular system of plain plastic crates, in combination with a scaffold structure. These crates are used in the agricultural industry to harvest, transport and exhibit fruit and vegetables in combination with a scaffold system. With this system vertical green becomes accessible for everyone; you can make your own vegetable garden on the wall of your balcony or on the roof of your garden shed!

 

Constructie - montage

De constructie van EETHUIS is opgebouwd uit steigerbuizen. Dit constructieve raamwerk kan eenvoudig, stevig, veilig en snel worden opgebouwd en na afloop van het tuinenfestival weer worden afgebroken. Alle materialen kunnen weer hergebruikt worden op een andere plek voor een nieuw seizoen EETHUIS. Tussen de steigerbuizen worden aan de beide langszijden en het dak betonstaalmatten gemonteerd. Hieraan worden kratten met daarin de eetbare planten met tie-raps bevestigd. De beide kopse kanten van EETHUIS zijn open en nodigen uit het huis binnen te gaan. Het huis is 3 x 6 m en is qua maatvoering en vorm afgestemd op de maat van een standaardkrat (60x40). De op- en afbouw van EETHUIS kan ter plaatse worden uitgevoerd.

Groentekratten

Verticaal groen is een luxe product en dat wil EETHUIS veranderen. In de uitwerking is daarom gekozen voor een breed toepasbaar systeem dat voor een relatief laag budget gerealiseerd kan worden. Hiermee wordt verticaal groen voor iedereen toegankelijk; aan de buitenmuur op het balkon of op het dak van de tuinschuur.
EETHUIS bestaat uit een modulair systeem van kunststof kratten. Geïnspireerd op de standaard groentekrat waarmee, in de land- en tuinbouw, groenten en fruit worden geoogst, getransporteerd en worden uitgestald op markten en in winkels. Het krattensysteem wordt door EETHUIS breder inzetbaar en onderscheidt zich op een aantal punten van de tot op heden gangbare concepten voor verticaal groen.

De kratten zijn meervoudig te gebruiken door hun sterke constructie en vanwege de standaard maatvoering van 40 x 60 cm. Om de veelzijdigheid en de verschillende toepassingsmogelijkheden van het krattensysteem te tonen, is gekozen om zowel op het grondvlak, de gevel en het dak het krattensysteem in te zetten. Hiermee wordt een totaal concept neergezet voor een nieuwe vorm van smaakvol tuinieren.
Er zijn 2 principes voor het bevestigen van het krattensysteem op het EETHUIS; een principe voor het dak (45) en een principe voor de gevels (90?). Op het dak worden de groentekratten aan de buitenzijde van de betonstaalmatconstructie bevestigd met tie-raps. Onder het dak is transparant golfplaat gebruikt om sproeiwater naar de verticale groene
wanden te transporteren. Op de gevels worden de groentekratten aan de binnenzijde van de betonstaalmaatconstructie met tie-raps bevestigd.
Het krattensysteem bestaat uit een serie kratten die gevuld zijn met groeizakken. Een groeizak is gevuld met een uniek substraat van tuinturf in combinatie met startvoeding. Deze houden het water vast en geven het geleidelijk af aan de planten. Zo kunnen de planten zich goed ontwikkelen en hebben precies genoeg voeding voor een heel seizoen. De groeizak neemt weinig ruimte in, is exact afgestemd op de kratten, direct gebruiksklaar en makkelijk te verplaatsen.

Nieuwe kweekcultuur: vers van het dak, de wand en de vloer

Het bewustzijn rond eten neemt steeds meer toe. Voedsel uit de regio en van het seizoen geniet steeds meer de voorkeur. ‘Waar komt mijn eten vandaan?’ wordt een heel belangrijke vraag voor de toekomst. Het zelf verbouwen van eetbaar groen wordt hiermee steeds vanzelfsprekender.
EETHUIS kent verschillende soorten eetbare planten met verschillende hoogten, kleuren, geuren en texturen. Geen standaardmoestuin met rijopstellingen van gewassen, maar een boeiende en onverwachte mix van eetbare planten waarbij alle zintuigen aan bod komen: geurende bloemen, sappig fruit, een verscheidenheid aan kleuren en texturen om te bekijken en te proeven. Een moestuin waar je niet meer weg wil!
EETHUIS laat de onbegrensde mogelijkheden van de vele soorten eetbaar groen zien en nieuwe manieren van smaakvol tuinieren. Het verbouwen van voedsel verschuift van de grond/bodem naar het kweken van eetbaar groen in een modulair systeem van kratten, waarbij we gebruik maken van de kennis en ontwikkeling van de intensieve teeltmethoden. Vers van het dak, de wand en de vloer! Door de wanden en het dak van het huis ook te benutten wordt het oppervlak van de tuin vergroot en ontstaat er meer ruimte en variatie voor eetbaar groen. Dit biedt mogelijkheden voor de toekomst van de stad. Niet alleen (dak)tuinen en balkons zullen in de toekomst benut gaan worden voor eetbaar groen, maar hele gevels, straten, wijken, steden zullen vergroenen en benut worden voor het verbouwen van lokaal voedsel. EETHUIS biedt hiervoor inspiratie en laat met het modulaire krattensysteem zien dat op relatief eenvoudige wijze, zelfs voor mensen met maar een klein balkonnetje, het mogelijk is vrienden uit te nodigen voor een bijzondere oogst en samen te koken en te eten!

 

EETHUIS heeft de acknowledgement prijs gewonnen van de Europese Holcim Awards 2011! Het project EETHUIS laat zien dat het verticaal verbouwen van groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen voor iedereen toegankelijk is. EETHUIS is een samenwerking tussen Atelier GRAS! (Marjan van Capelle en Arjen de Groot) en De Stuurlui stedenbouw (Marijke Bruinsma). De Holcim Awards worden uitgereikt door de Holcim Foundation for Sustainable Construction aan projecten die duurzame constructie combineren met kwalitatieve architectuur. Alle winnaars van de Regional Awards dingen in maart 2012 mee voor Global Holcim Awards.

project data:
-building costs: all sponsored (by Binder Groenprojecten, BIS Industrial Services, KG Plant, DVC Beregening, Van Hemert & Co. Seeds, Jiffy Products International) -area 100 m2 (10x10) -built: 2010

http://www.destuurlui.nl/